Infomaiseman jokamiehenoikeus !

Wikileaks on julkisuusperiaatteen eräs implementointi internetissä. Julkisuusperiaate lienee lähtöisin pohjoismaista. Miksi ja miten se on syntynyt juuri pohjoismaihin?

Jokamiehenoikeus on Wikipedian mukaan Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Islannissa vallitseva kansalaisen perinteinen oikeus  liikkua vapaasti, myös yksityisillä mailla. Jokamiehenoikeutta löytyy myös joistakin muista harvaan asutuista maista.

Oikeus vapaaseen liikkumiseen on metafora jonka kulttuurimme syöttää meille jo äidinmaidon kera. On vaikea torjua ajatusta ettemme intuitiivisesti tai alitajuisesti  soveltaisi tällaista voimakasta metaforaa  muihinkin maastoihin missä joudumme liikkumaan, kuten internettiin.

Wikileaksin olisi siis itse asiassa ehdottomasti pitänyt keksiä joku pohjoismainen nörtti. Kun sen nyt kuitenkin sattui keksimään (tai mitä Assange nyt tekikään ?) harvaan asutun Australian kansalainen niin vähintä mitä voimme tehdä on adoptoida ja tukea sen mahdollisimman tehokkasti. Infomaiseman jokamiehenoikeutena.

Bert

 

Kategoria(t): Puheenvuorot. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa