Kansalaistoimikunta perustetaan 2.4.

Kansalaistoimikunnan perustava kokous pidetään Suomen Sosiaalifoorumissa, lauantaina 2.4. klo 16, huone 21, kokoonkutsujina prof Heikki Patomäki ja osuuskunta Katto-Meny.
Suomen sosiaalifoorumin osoite: Arbis, Dagmarinkatu 3, Helsinki. Tervetuloa mukaan!

Demokratia on ollut taistelua julkisuusperiaatteen puolesta itse- ja harvainvaltiaiden salailupolitiikkaa vastaan. Yhteiskunnan ja politiikan avoimuus nojaa julkisuusperiaatteeseen. Tämä periaate, ruotsiksi offentlighetsprincipen, sanoo että hallituksen kaikki asiakirjat ovat julkisia. Pohjanmaan poika Antti Chydenius sai Ruotsin eduskunnan hyväksymään sen vuonna 1766, siis jo ennen kuin USA:n perustuslaki sai kuuluisan ensimmäisen, mielipidevapautta koskevan lisäyksensä (1791).

Julkisuusperiaate jää kuitenkin käytännössä kovin heikoksi niin kauan kuin sille ei ole luotu yleismaailmallista perustaa. Valtiot ja ylikansalliset yhtiöt ovat taipuvaisia salamaan asiakirjansa etenkin keskinäisessä kanssakäymisessään, oli kyse sitten diplomatiasta, sodasta tai talouselämän kiemuroista. Valtiot eivät siis suinkaan aina noudata edes perustuslakeja.

Vuonna 2006 perustettu WikiLeaks on nerokkaasti pystynyt käyttämään internetiä ja luomaan perusteita maailmanlaajuiselle salailun vastustamiselle. Samalla se on rakentanut pohjaa yleismaailmalliselle julkisuudelle ja demokratialle. WikiLeaksiä tulee suojata ja viljellä kuin kaunista ja eksoottista kukkalajia.

Nyt on aika toimia globaalisti ja paikallisesti. Perustakaamme kansalaistoimikunta, joka tutkii ja esittää miten me Suomessa voimme parhaiten tukea avoimuutta ja WikiLeaksia.

Lisätietoja ja keskustelua, http://julkisuusperiaate.kaapeli.fi
Yhteyshenkilö: Mikael Böök, book@kaapeli.fi, puh. 0445511324.

Kategoria(t): Uutiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa