So What?

WikiLeaks Logo

“Odotan Assange-juttuja. Realnewsin sivustolla oli Daniel Ellsbergin  haastattelu asiasta, kiinnostava.”

Yllä olevassa sitaatissa, joka on yksi ensimmäisistä reaktioista  tähän www-sivuun,  “Realnewsin sivusto” viittaa The Real News Network-televisiokanavaan, jota ehkä kannattaa silloin tällöin vilkaista esim.  sen vaihtoehtoisten WikiLeaks-tulkintojen vuoksi.  Daniel Ellsberg puolestaan tunnetaan huippusalaisten, Vietnamin sotaa koskevien  Pentagonin Papereiden paljastajana v. 1971. Hänkin joutui aikoinaan kovan ajojahdin kohteeksi mutta nykyään hänet  tunnustetaan jo yleisesti sankariksi.

Ellsberg on toistuvasti ilmoittanut kannattavansa Julian Assangea, Bradley Manningia ja WikiLeaksia, jotka hän kokee arvoisiksensa seuraajiksi.

“Oikeastihan emme halua tukea Assangea vaan WikiLeaksia.”

Siinä eräs toinen tätä sivua koskeva ensireaktio. Ja onhan se niin, että täytyy yrittää erottaa asiat ja henkilöt toisistaan.  Mutta WikiLeaksin kimppuun käydään Assangen kautta.   Siksi Assange pitää saada turvaan tänne Suomeen jotta voimme sen jälkeen kaikki yhdessä keskittyä WikiLeaksin kehittämiseen ja vahvistamiseen.

“So What?”

Mikään ei pysy lööpeissä kahta viikkoa kauemmin. Sitä paitsi … entä sitten? Ketä kiinnostaa? Mitä välii?

No. Olisikohan tässäkin (niinkuin piraattipuolueen tapauksessa) ehkä hieman myös kysymys eri sukupolvista? Paavo Lipposestahan jo tiedämme, että hän kuuluu So What-sukupolveen, tapahtui mitä tapahtui. Mutta otetaanpa toiseksi esimerkiksi vaikkapa Lipposen arkkirivaali Erkki Tuomioja.

Tuomioja hiihtää, Tuomioja kalastaa, mutta miten käy Tuomiojalta WikiLeaks?

Ei taida käydä. YLE:n selostuksessa Tuomioja sanoo, että kohdennettu salaisuuksien kaivelu ja paljastaminen edistää demokratiaa, mutta massavuoto ei. [Tuomiojasta] on selvää, että Wikileaks ei ole käynyt läpi kaikkia asiakirjoja ennen niiden julkaisua. Tuomiojan mukaan Wikileaks-vuoto voi kääntyä itseään vastaan.

Tämäkö on se kriittinen juttu, ettei WikiLeaks muka kohdenna paljastuksiaan? Mitä USA:n diplomaattiviesteihin tulee, “massavuoto”-sana viittaa muuten asiavirheeseen. WikiLeakshan ei ole paljastanut kuin murto-osaa USA:n lähetystöjen sisäisestä verkosta kaapatusta valtavasta aineistosta — ja senkin murto-osan WikiLeaks luovutti valtamedian läpikäytäväksi ennen sen julkaisemista.

Ei. Lipponen, Tuomioja ja niin monet muut näyttävät uskovan, että maailman meno, kansainväliset suhteet ja diplomatia mukaan luettuina, tulevat jatkumaan niin kuin tähän saakka. Että mikään ei tule muuttumaan, WikiLeaksista ja internetistä huolimatta. Ja ettei tieto enää oikeastaan merkitse yhtään mitään.

Collateral Murder. So what?

PS Assange: “the more secretive or unjust an organisation is, the more leaks induce fear and paranoia in its leadership and planning coterie. This must result in minimization of efficient internal communications mechanisms (an increase in cognitive ‘secrecy tax’) and consequent system-wide cognitive decline.” (kts. http://cryptome.org/0002/ja-conspiracies.pdf)

Tietoja book

S. 1947. Kirjastoaktivisti.
Kategoria(t): Puheenvuorot. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa